Over spuitmallen

Een spuitmal of spuitsjabloon wordt gebruikt om een logo of tekst aan te brengen op een voorwerp of op de ondergrond. Dit kan op verschillende manieren.

Krijtspray spuitsjablonen

Met krijtspay kunt u uw tijdelijk boodschap spuiten op de stoep of buiten bestrating. Na verloop van tijd en bij regen verdwijnt de afbeelding weer. Doordat deze spray voornamelijk uit kalk bestaat ( stoepkrijt in een spray-vorm) is deze manier een stuk milieuvriendelijker dan reguliere verf.  

Tamponeersjablonen

Onze mallen kunnen ook gebruikt worden om te tamponeren. Dit kan met een spons of bijvoorbeeld tamponeerkwast. Het voordeel hiervan is dat je meerdere kleuren kunt gebruiken met dezelfde spuitmal zonder af te plakken. , en je krijgt geen stank/spuitnevel. Omdat het bij tamponeersjablonen wat moeilijker is om details te maken, gebruiken we dun maar sterk kunststof voor deze sjablonen. 

schoonspuiten van stoep

Green Graffity sjablonen

Een andere milieuvriendelijke manier om onze spuitmallen te gerbuiken is door middel van een hogedrukspuit. De afbeelding wordt lichter dan de omgeving  omdat  selectief vuil verwijderd wordt van de straat of de stoep.

Regelgeving betreffende guerrilla marketing

Spuiten buiten met krijtspray of de green graffity techniek wordt vaak gebruikt voor reclame. Of dit zomaar mag dat is per gemeente verschillend. We horen in feedback soms dat klanten het weer moeten schoonmaken. Vaak wordt er ook niet te moeilijk over gedaan.

Speciale spuitmallen

Bent u op zoek naar een niet-reguliere mal? We hebben ervaring met verschillende soorten:

Flexibele sjablonen

We maken flexibele sjablonen om te gebruiken op wijnvaten of oliedrums. Die moeten wat flexibel zijn om de kromming te volgen.

Cylindervormige sjablonen

Als de spuitmal een voorgevormd model moet zijn dan regelen we dat. Op de foto ziet u een cylindervormig sjabloon voor gebruik op lantaarnpalen 

Mal voor repeterende patronen

Een repeterend sjabloon om b.v. een hele wand te voorzien van hetzelfde patroon realiseren we door hem op precies de goede plek te snijden. Ook kunnen we kleine tekens mee-graveren om de positie bij herhaling precies goed te krijgen.  

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en wij denken met u mee. 

Zelfklevende sjablonen

Wanneer de afbeelding maar een enkel keer aangebracht hoeft te worden, en/ of wanneer de afbeelding heel scherp moet zijn ( alsof het gedrukt is)  dan kunt u ook een soort sticker in de vorm van een zelfklevend sjabloon gebruiken. Het sjabloon zit op een dragerfolie en wordt geplakt op het te spuiten object. De dragerfolie wordt verwijderd, en er kan worden gespoten. Na het spuiten moet voorzichtig het sjabloon weg gepeld worden. 

Je ziet dat er geen sprake meer is van enig uitwaaien van spuitverf. 

Hoe worden sjablonen gemaakt

De sjablonen of spuitmallen worden gemaakt door onze lasermachine. De laser snijdt doormiddel van een infrarode lichtstraal zeer nauwkeurig door een plaat materiaal. De operator legt een grote plaat in de lasermachine en laat de machine de plaat bewerken aan de hand van een vectortekening waar alleen lijnen op staan.

Waarvan worden sjablonen gemaakt

Bij ons worden spuitmallen gemaakt van kunststof. Kunststof sjablonen zijn goedkoper en lichter van gewicht dan metalen sjablonen Ze roesten niet en je snijdt je vingers er niet aan. De sjablonen zijn enigszins flexibel waardoor deze ook gebruikt kunnen worden op licht gebogen oppervlakken.
Standaard worden onze spuitmallen van polyester gemaakt. Bij normaal gebruik is dit zeer geschikt materiaal. Bent u van plan het sjabloon intensief te gaan gebruiken of heeft uw sjabloon hele kleine details dan kunnen wij voor een meerprijs ook mallen maken uit POM kunststof. Dit is een duurzamer kunststof dat zeer geschikt is voor veelvuldig gebruik en details komen hiermee beter uit de verf. Schoonmaken is geen probleem; de spuitmallen kunnen tegen water of oplosmiddelen als wasbenzine of terpentine.

 

Manier van aanleveren

Om een spuitmal te maken hebben wij een ontwerp nodig dat is opgebouwd uit vectoren. Een vectorbestand is een afbeelding die uit lijnen of paden bestaat en daardoor oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De meest gangbare vectorbestanden zijn .eps of Ai  gemaakt met een programma als Illustrator of Coreldraw. Een pixelplaatje kunnen we in veel gevallen ook omzetten naar vector, mits de overgangen mooi strak en contrastrijk zijn. 
U kunt dit omzetten ook door een externe partij als VIA vector laten doen. Er geldt een meerprijs van 50 euro als wij de tekening voor u moeten maken of bewerken. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de complexiteit.

 

Grote spuitmallen en het vervoer

Als er grote afbeeldingen moeten worden gemaakt dan wordt de maat onhandig groot. We kunnen dan de mal in delen aanleveren of we plaatsen een (polyesterverstevigde) tape die fungeert als scharnier. Als hij dan opengevouwen wordt , dan ligt alles precies op de juiste plaats.